donderdag 7 juni 2012

Op het menu: steak tartare

Dat ziet er nu toch niet uit? Een hoop rauw vlees met wat groene brokjes erin? Moesten ze het in China voor je neus zetten, je zou nog niet willen proeven. Wie weet wat voor dier ze erin gedraaid hebben.

Maar het zou lekker zijn, zeggen ze. Zou lekker zijn? Ja, ik moet toegeven dat ik de afgelopen 30 jaar nog nooit steak tartaar gegeten heb. Geen idee waarom niet. Het is gewoon nooit mijn culinair pad gekruist. Vandaag komt daar verandering in en ik ga het ook meteen zelf maken. Het grote voordeel: mijn steak tartaar wordt sowieso de lekkerste ooit.

Echt heel veel hebt je er eigenlijk niet voor nodig. Een goed recept, de eeuwige basis, ligt bij de hand en voor de rest de volgende ingrediënten (voor 4 personen):

* 600 g gehakt
* 1 sjalot
* 4 zure augurken
* 1 eetlepel kappertjes
* 1 bussel krulpeterselie
* 1⁄2 citroen
* 1 scheutje Engelse saus (Worcestershiresaus)
* Tabasco
* 1 bussel waterkers

Normaal moet je biefstuk kopen en die zelf tot ministukjes vlees snijden, maar wegens geen tijd en nog minder zin, ben ik voor filet americain gegaan uit de Colruyt. Daar zal dat ook wel mee lukken (sorry, Jeroen).

Om het goed te maken, ga ik voor home made mayonaise. Moeilijk zal dat wel niet zijn zeker? Hiervoor leg ik het volgende klaar:

* 1 ei
* 1 eetlepel (zachte) mosterd
* 1 eetlepel natuurazijn
* 2 dl arachideolie (of druivenpitolie)
* peper
* zout

Ik kom uit een familie waar ze de leuze "mayonaise uit een pot trekt op niets" hoog in het vaandel dragen. Mayonaise zien maken, is dus nooit een probleem geweest, maar daar is het altijd bij gebleven. Tot vandaag …

Als je het recept gewoon volgt, dan ontstaat er inderdaad gewoon mayonaise. Geweldig toch! Een tip: meet de olie gewoon af. Ik kan je garanderen dat "ik zal dat wel wat schatten" geen goed plan is.

Neem een ruime mengschaal. Breek het ei en doe de dooier in de schaal. Het eiwit gebruik je niet.
Voeg de mosterd toe en een scheutje natuurazijn. Meng alles met de garde en schenk er beetje bij beetje de olie bij. Blijf voortdurend roeren tot je een gebonden mayonaise krijgt. Voeg tussendoor een snuifje zout en peper van de molen toe. Proef de mayonaise en zorg ervoor dat alle smaken goed uitgebalanceerd zijn. Zet de mayonaise koel.


De frieten halen we gewoon uit de diepvries. Zelfgemaakte frietjes zijn top, maar zonder aardappelen begin je er beter niet aan.

Dan kan het echte werk beginnen!
Doe het gemalen vlees in een mengschaal. Pel de sjalot en snipper ze heel fijn.
Laat de kappertjes uitlekken en hak ze fijn met een scherp mes. Hak de augurkjes in piepkleine stukken.
Doe de stukjes sjalot, kappertjes en augurken bij het vlees.
 

Spoel de krulpeterselie en snipper de blaadjes zo fijn mogelijk. Gebruik geen peterseliesteeltjes.
Voeg een deel van de peterseliestukjes bij het vlees en meng alles. Proef en voeg indien nodig extra peterselie toe. Zet de vleesbereiding in de koelkast terwijl je de frietjes klaarmaakt.


Schep enkele lepels mayonaise bij de vleesbereiding. Meng en doe indien nodig nog wat mayonaise bij de tartaar tot ze smeuïg is. Proef regelmatig.
Tip: Het is belangrijk dat je voor de steak tartaar een evenwichtige verhouding van ingrediënten gebruikt. Het vlees mag niet zwemmen in de saus!
 

Voeg een scheutje Worcestershiresaus toe en enkele druppels Tabasco. Proef opnieuw en voeg indien nodig wat extra toe. Druppel vlak voor het serveren het citroensap over de vleesbereiding en meng. (Wacht zeker tot het einde, want de zuren zorgen ervoor dat het vlees koud gaart.)
Voeg naar smaak nog een snuifje zout en wat peper toe en meng de steak tartaar een laatste keer.
 

Spoel de blaadjes waterkers en laat ze uitlekken. Schep wat steak tartaar op elk bord en druk die aan tot de vorm van een dikke hamburger. Serveer er de vers gebakken frieten bij en wat pittige waterkers.

De steak op smaak brengen vond ik het allermoeilijkst. Het vlees is totaal niet gekruid en je moet dus goed inschatten hoeveel je er van alles moet indoen. Dus: proeven, proeven, proeven! Wel een beetje moeilijk voor iemand die niet weet hoe steak tartaar moet smaken.
Dat scheutje worchesterdinges, mag een dikke scheut zijn. Net zoals de Tabasco. Het vlees heeft echt wel wat nodig om op smaak te komen.

En wat vond ik er nu van? Ja, niet slecht eigenlijk. Het ziet er wel wat raar uit, maar de smaak maakt heel veel goed. Trouwens, die waterkers is er heel lekker bij. Goed gezien van Jeroen.












Recept komt uit Dagelijkse Kost 2 van Jeroen Meus 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten